Ce au scris...

Petre Ţuţea - Între Dumnezeu şi neamul meu
" Viaţa omului întrebător şi căutător? O permanentă comedie a erorilor, care se termină în moarte. Gândirea lui? Este soliloc, dialog, teză, demonstraţie, categorie, concept, definiţie, sistem, doctrină, punct de vedere, gândire în mozaic, ca în enciclopediile şi dicţionarele lingvistice, inexplicative. Simbolica omului autonom trece înşelătoare din om în om, din generaţie în generaţie, limbaj alcătuit din constante amagitoare şi forme cu conţinuturi variabile. În fond, mistica suprapusă istoriei profane ne arată un singur adevăr, principiul unic al tuturor lucrurilor. Mai multe adevăruri înseamnă nici unul. Ele sunt aspecte multiforme, înşelatoare, fructe filosofice, speculative, utilităţi transformate în adevăruri." 




Lucian Blaga - Trei feţe
Copilul râde:
" Înţelepciunea şi iubirea mea e jocul!"
Tânărul cântă:
" Jocul şi-nţelepciunea mea-i iubirea!"
Bătrânul tace:
" Iubirea şi jocul meu e-nţelepciunea!"




Emil Cioran - Lacrimi şi sfinţi
" Marele noroc al lui Isus este că a murit tânăr. De trăia vreo şaizeci de ani, în locul crucii, scria memorii. Şi astăzi suflam praful de pe un fiu al lui Dumnezeu fără noroc."



 Eugen Ionescu - Nu
" Criticul este un animal stupid. Există două feluri de a fi stupid care, în esenţă ultimă, se identifică: acela de a spune, face, gândi lucruri care nu se întâlnesc cu realitatea şi acela de a spune, face, gandi lucruri comune, adevărate întâmplător sau neadevărate ( de fapt, lucrurile comune nu sunt niciodată adevărate). Omul stupid este acela pentru care realităţile sunt opace. Criticul literar este obligat să fie stupid."




Matei Vișniec
"Tocmai din cauză că e prost guvernată, prost gestionată și mâncată de răul corupției și al mitocăniei, ca să se răzbune, această țară produce mai multe talente pe mia de locuitori decât alte țări."

"Teatrul se adresează mulțimilor, iar acestea pot deveni primejdioase pentru putere datorită acestei scântei care este emoția colectivă și care poate produce revoltă."









Legile lui Zamolxe:
" Trufia închide poarta înţelepciunii, iar cel trufaş se pune singur lângă dobitoace. Înţelepciunea este mai preţuită deât toate cele ce se văd cu ochii, ea este aurul minţii şi sufletului tău şi este rodul cunoaşterii udată de vreme."


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu