joi, 8 mai 2014

DE LA NOTE INFORMATIVE, LA AUDIȚII INFORMATIVE SAU SCURTUL DRUM DE LA CIRIPITOR LA MARE PERSONALITATE! DESEARĂ...LA ORC!



Mare frăsuială, mare... casting la ORC! Se organizează „AUDIȚII INFORMATIVE”...cu scopul de a descoperi  soliști vocali... „care se pot ridica la nivelul cerinţelor repertoriale şi al standardelor artistice ale ORC”!
Am descoperit pe pagina ORC o invitație mobilizatoare, exprimată așa, cam ca la parohia...Mărăcine:  Vă așteptăm deseară la ora 19:00”. Fără virgulă, că ce e aia...nu spun că este greșit, dar este așa, ca din vârful... cădelniții!
Anunțul cu privire la...casting este în...ton. În ton cu șabloane lingvistice demne de un serios tovarăș, obișnuit cu...informativele! Boală grea, prezentă în unele grupuri sociale și familii, nu trece nici cu fum de tămâie!
Să vedem ce spune textul: “Opera Română Craiova organizează pe 29 şi 30 iunie 2014 audiţii informative, cu scopul de a descoperi solişti vocali, actori, maeştri corepetitori şi dansatori/balerini talentaţi, care se pot ridica la nivelul cerinţelor repertoriale şi al standardelor artistice ale ORC.”
Scurtă analiză, cu DEX-ul la vedere:
A DESCOPERÍ descópăr tranz. 1) (obiecte, ființe) A lipsi de ceea ce acoperă lăsând să se vadă. ~ o căldare. ~ o casă. 2) A scoate la iveală (căutând sau din întâmplare); a găsi; a afla. 3) (lucruri, fenomene etc. necunoscute) A face pentru prima dată. 4) fig. A arăta așa cum este; a da pe față; a trăda. 5) fig. (taine, secrete etc.) A face cunoscut publicului larg; a destăinui; a dezvălui; a divulga. 6) (flancul unei armate) A lăsa neapărat; a expune unui atac. /<lat. disco[o]perire
INFORMATÍV, -Ă, informativi, -e, adj. Care are rolul de a informa, care servește ca informator, de informație. – Din fr. informatif.

Acum, nu pot să am pretenții, căci cei obișnuiți cu plagiatul nu prea au cum să cunoască exact importanța exprimării…
Cât despre nivelul cerinţelor repertoriale şi al standardelor artistice ale ORC”, nu trebuie să insist. “Catindații” să stea liniștiți: standardul artistic maxim la ORC prevede interpretarea rolului pe scenă, cu partitura în mână! În mâna stângă, căci dreapta se folosește pentru făcut cruci și scobit în nas! Orice solist care cunoaște rolul și îl poate interpreta fără partitură este neserios și nu este luat în seamă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu