duminică, 6 decembrie 2015

AVEM ȘI NOI TERORISTUL NOSTRU! EI, ȘI CE? TRĂIASCĂ SRI!Anul acesta, Ziua Națională a fost condimentată, pe lângă fasolea cu ciolan și țuica fiartă, cu un eveniment inedit, menit să ne facă să ne simțim mândri că serviciile veghează: dejucarea unei tentative de atentat la Târgu Secuiesc!
Sub atenta regie a SRI, DIICOT  l-a arestat festiv pe potențialul atentator Beke Istvan. Presa de la București a vuit, lumea s-a crucit și a mulțumit în gând sfântului SRI că există, teroristul a fost anihilat și, mai departe, mult bla-bla...
Povestea asta îmi aduce în memorie un caz petrecut în anii 80 la Sfântu Gheorghe: în centrul orașului, la statuia lui Mihai Viteazu, zonă intens populată de părinți cu copii ieșiți la joacă, un zănatic a detonat un pachet de dinamită. Panică, victime, anchetă, acuzații reciproce în rândul populației: românii că ungurii, ungurii că românii...tensiune interetnică! Au adunat securiștii, cu penseta, resturile victimelor copii, împrăștiate pe blocurile din zonă! Ancheta a arătat că zănaticul atentator, etnic maghiar, a reușit să facă victime niște copii tot etnici maghiari. Am adus în atenție acest eveniment, ca să scot în evidență un singur lucru: românii și maghiarii din Sf. Gheorghe au condamnat gestul zănaticului și au învățat lecția solidarității umane!
Revenind în actualitate, la cazul lui Beke, el este construit pe următoarele stări de fapt reale:
Populația din zonă trăiește prost, asta datorită liderilor politici locali (reprezentanți UDMR), care fac totul pentru binele propriu și atât, dar și datorită nepăsării guvernului de la București, situație existentă din 1990.
Pe fondul situației economice proaste, politicienii radicali au avut și au toate pârghiile de manipulare și radicalizare a populației. Dacă în anii trecuți sistemul a funcționat bine, în ultimul timp viața a învins, ca să zic așa, oamenii înțelegând că purceaua e moartă în cocină, indiferent dacă este în curtea minoritarului sau majoritarului.
În ciuda încercărilor repetate ale politicienilor UDMR de a menține o stare tensionată în zonă, oamenii trăiesc în bună pace, căci au înțeles, precum spuneam, cum e cu purceaua aia și cocina...
Și uite așa, pe fondul acesta, apare și teroristul nostru!
Beke Istvan are păcatele lui, dar povestea asta cu terorismul...bănuiesc că a fost însăilată astfel:
Îl avem pe Beke de la Târgu Secuiesc, membru activ într-o organizație radicală maghiară. Ăsta se pricepe la electronică, la sisteme de monitorizare...client sigur pentru a putea să-i aruncăm în spate povestea cu bomba. În plus, îl monitorizăm de ceva timp, știm că are niște praf de pușcă în cămară, un circuit găsim noi pe acolo...Cum facem un eveniment? Îl luăm de Ziua Națională, ce dracului!  Românii sunt sensibili la treaba asta, presa de la București va înghiți subiectul nemestecat, iar noi vom crește cota de încredere publică a mândrului nostru serviciu și nimeni nu se va interesa de ce avem atât de mulți bani, că tot este acum frăsuiala cu bugetul...Mizăm și pe contextul cu terorismul și pe faptul că informațiile din secuime ajung foarte greu la București și, oricum, nimeni nu are timp și interes să studieze problema în profunzime!
Repet: este o simplă bănuială a mea, bazată pe lipsa de răspuns la o întrebare de bun simț: de ce nu a fost arestat Beke pe 10 septembrie, 25 octombrie sau 20 noiembrie?
Bănuiesc și că povestea mai are o parte simbolică: s-a dorit adresarea unui semnal serios extremiștilor din organizația aia maghiară, dar și autorităților de la Budapesta, care finanțează niște zănatici, numai pentru a-și menține cota de popularitate în Ungaria. Alegerile și politica, mama ei de treabă!
Acum, nu știu dacă s-a luat în calcul și reacția populației din Târgu Secuiesc, o reacție care nu are nici o conotație interetnică, ci numai scoate în evidență aceeași problemă cu purceaua și cocina...deocamdată!
Așa, în loc de concluzie, zic că Beke are bubele lui de radical în cap, dar nu cred că i s-au suit radicalii la cap, încât să o facă de oaie la el acasă. Poate că dacă aș avea motive temeinice, mi-aș schimba opinia. Până atunci...
Cred că dacă guvernul de la București ar da atenție sporită zonei, dacă oamenii ăia ar trăi mai bine, dacă economia ar funcționa și ar avea locuri de muncă, dacă...nici un extremist,  din UDMR sau aiurea, nu ar mai avea șansa de a băga prostii în mintea oamenilor, să-i manipuleze și să-i folosească.
De ce nu se întâmplă așa? Cine va reuși să dea răspunsul la această întrebare, va putea să înțeleagă tot acest jos murdar, făcut de 25 de ani pe viața unor oameni amărâți!
Până una, alta, avem și noi teroristul nostru! În afară de fasolea cu ciolan și palincă!
Trăiască SRI!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu