joi, 17 martie 2016

DE CE A PIERDUT OLGUȚA VASILESCU CANDIDATURA PENTRU CAPITALA EUROPEANĂ A CULTURII 2021?


      - notă explicativă, nu informativă! -


Ca să putem înțelege dimensiunea diversiunii publice lansată după pierderea nominalizării Craiovei în competiția pentru Capitala Europeană a Culturii, se impune să plecăm cu această analiză de la ...origini. Adică, de la proiectul depus de administrația locală craioveană.
Proiectul începe cu mesajul Olguței Vasilescu, din cuprinsul căruia reținem: “Vrem să fim iarăși ce am fost și mai mult decât atât! Ne lipsește doar oportunitatea...”.
Zău? Ce ne oprește să fim ce am fost și mai mult decât atât? INCOMPETENȚA! Ne lipsește doar oportunitatea? Nu, NE LIPSEȘTE VIZIUNEA!

Am spus: INCOMPETENȚĂ ȘI LIPSĂ DE VIZIUNE!
Ca să nu avem spațiu de interpretare…artistică, voi argumenta, cu...argumentele Olguței Vasilescu:

“Companiile private din mediul de business au înțeles amploarea pe care o poate lua domeniul economic în urma investițiilor în inovație culturalã și s-au alãturat încã de la început proiectului Craiova 2021, prin aderarea la Clubul Partenerilor, entitate distinctã a Asociației „Craiova Capitalã Europeanã a Culturii 2021”. Astfel, nu doar instituțiile Administrației și cele de culturã și educație sprijinã Craiova, ci și mediul de afaceri, ceea ce este o premierã pentru oraș și regiunea Oltenia. Deși este una dintre zonele cele mai sãrace ale Europei, cu foarte multe probleme economice și ocolitã de marii investitori, mediul de afaceri craiovean a susținut  inclusiv  financiar  proiectele   culturale  ale  asociației.”
Pe site-ul http://www.craiovaculturala.ro/ putem vedea câte companii private au înțeles amploarea, aderând la Clubul Partenerilor: 16 firme! Atât de impresionant este numărul, încât nu mai pot comenta nimic!

La întrebarea „de ce dorește orașul dumneavoastră să participe la competiția pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii”, unul dintre răspunsuri este năucitor: “pentru că avem nevoie să ne regăsim viitorul”!
Ați înțeles: Olguța Vasilescu dorește să regăsească ceva ce nu există! Viitorul! Să regăsească viitorul???

“În contextul schimbãrilor datorate candidaturii la titlul de Capitalã Europeanã a Culturii, mentalitãțile s-au schimbat, iar fenomenul infracțional s-a redus în mod semnificativ în Craiova, plasând orașul pe poziția a 32-a din 42, într-un top al infracționalitãții din România, fațã de locul 5, ocupat anterior anunțului.”
Topul infracționalității din România plasează Craiova pe locul 33 din 41! La nivelul anului 2009! Ce loc 5 ocupat anterior anunțului? Ați reținut? Anul 2009, locul 33 din 41! Ultima statistică publică!

„Strãjuitã în nord de Carpații Meridionali, iar în vest, sud și est de ape curgãtoare, Oltenia trece prin toate formele de relief, puse în valoare fiecare în parte în proiectele noastre, adãpostind peste 2.000 de peșteri și pãduri virgine.”
Dragii mei, așa da! Eu cred că dacă spune Olguța Vasilescu, Oltenia trece prin toate formele de relief! Trece prin Delta Dunării și Marea Neagră! Dacă e ordin, cu plăcere! Nu degeaba au rostit ostașii lui Mihai Viteazul, ajunși la Marea Neagră: „Muică, câta Jii!”.
Cât despre cele peste 2000 de peșteri din Oltenia, am avut curiozitatea să număr: sunt 11, mari și late, după cum urmează: Peștera Ponicova, Peștera Veterani, Peștera Mraconia,  Peștera lui Epuran, Grota Haiducilor, Peștera lui Adam, Peștera Topolnița, Peștera Isverna, Peștera Cloșani, Peștera Muierii și Peștera Polovragi. Poate am numărat eu puțin greșit, dar...diferența până la ... peste 2000 e posibil să existe în mintea unora!

“Cã zonele limitrofe Craiovei sunt nu doar loc de inspirație, ci oferã și cele mai provocatoare medii naturale de creație și exprimare pentru oamenii de culturã o dovedește și „Chipul lui Decebal”, cea mai înaltã sculpturã în piatrã din Europa, aflatã pe malul stâncos al Dunãrii.”
Limitrof = mărginaș, învecinat
Acum, „Chipul lui Decebal” este așa, mărginaș Craiovei, la vreo 168 Km, distanța rutieră!

”...numãrul spectatorilor, auditorilor din teatru și din instituțiile muzicale a cunoscut o creștere spectaculoasã: de la 116.980 în 2007 la peste 600.000 în prezent.”
Conform datelor statistice raportate la anul 2011, Craiova înregistra o populație stabilă de 269.506 locuitori. Județul Dolj înregistra 660.544 locuitori. Procentual, spectatorii și auditorii Olguței Vasilescu în 2007 reprezintă 43,40%, iar la momentul realizării proiectului reprezintă 222,63%! Raportat la statistica anului 2011. Asta nu i-a reușit nici măcar lui Liviu Dragnea, la ultimele alegeri!

“Intenția de a candida pentru titlul de Capitalã Europeanã a Culturii a condus la înființarea, în 2013, a Asociației „Craiova Capitalã Europeanã a Culturii 2021” (ACCEC 2021), cu autonomie decizionalã și statut juridic, independentã de factorul politic și decizia administrativã.”
Eu cred! Cred, căci, uneori, și eu mai mint! Autonomie decizională, independență de factorul politic și decizia administrativă? Serios? Niște manageri de instituții publice subordonate? Cu o asociație finanțată din bani publici?

Am impresia că Olguța Vasilescu a crezut că cei din comisia de validare a candidaturilor sunt proști!
Că șmecheria ieftină ține, atâta timp cât ești prietenă cu Victoraș! 
Victoraș, premierul! UPS! Victoraș nu mai e premier!
Olguța e primar. Încă.
Pentru cât timp? Asta depinde de noi.
Dacă ne lăsăm prostiți...

P.S. 1.  În acest material, am dat câteva exemple de prosteală grosolană! Dacă e nevoie, pot să continui…
P.S. 2. PRIMĂRIA CRAIOVEI, CAMPIOANĂ LA CHELTUIELI PE BANI PUBLICI
- în competiţia pentru capitala culturală europeană -
CRAIOVA: 1,14 milioane de euro, 360.000 euro doar pentru consultanţi străini
BUCUREŞTI: 565.000 de euro
CLUJ-NAPOCA: 252.565 de euro
PRIMĂRIA CRAIOVEI, CAMPIOANĂ LA CHELTUIELI PE BANI PUBLICI
- publicitate în mass-media -
CRAIOVA: 243.000 de euro
BUCUREŞTI: 10.000 de euro
CLUJ-NAPOCA: 0 LEI
P.S. 3. Urmează povestea alocării fondurilor financiare  și contractelor ACCEC 2021. Rămâneți aproape!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu