luni, 5 septembrie 2011

Despre patriotism

Patriotism - sentiment de dragoste şi devotament faţă de patrie şi popor, statornicit în decursul istoriei. Aceasta este definiţia din dicţionar. Realitatea este alta. Vorbim prea des şi prea mult despre patriotism. Muţi se bat cu pumnii în piept, clamând patriotismul. Trăim în timpul vorbelor golite de conţinut. Sunt, în România, indivizi care şi-au clădit cariere, cocotându-se în spinarea celor care au murit din patriotism. Indivizi care se asociază, numai prin declararea patriotismului, cu eroii adormiţi sub glia ţării. 
Patriotismul, ca şi credinţa, este o trăire intimă a fiecărui individ. Nu se declară în piaţă. Nu este un subiect de dispute. 
Patriotismul se cultivă în intimitate şi se manifestă prin fapte. Patriot este cel care nu aruncă gunoiul pe carări de munte. Patriot este cel care nu poluează apa. Patriot este cel care îşi cinsteşte străbunii. Patriot este cel care nu-şi batjocoreşte istoria. Patriot este cel care nu fură de la semenii sărăciţi pentru a se îmbogăţi el. Patriot este cel care nu închide spitale. Patriot este cel care veghează la binele semenilor care l-au votat să-i conducă. Patriot este cel care, dacă nu poate face bine, nu face rău. Patriot...
Este timpul ca fiecare dintre noi să dea sens patriotismului, prin fapte, nu prin vorbe. Altfel, ne vom transforma din popor în populatie. Dacă, deja, nu am făcut-o!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu