duminică, 15 ianuarie 2012

FIȚI ÎNȚELEPȚI!

Apariției unor tulburări de stradă, factorii ce pot determina reacția publică, pe fondul existenței unei mase sociale profund nemulțumită, sunt lucruri pe care avertizorii de securitate (socială) trebuie să le aibă în vedere, să le evalueze, să prezinte factorilor de decizie riscurile ce se desprind dintr-o decizie sau alta și să determine aceiași factori decizionali să renunțe la măsuri și comportamente ce pot provoca reacții de tipul celor la care asistăm de câteva zile.
Mai direct spus, avertizorii de securitate (socială) aveau obligația, de mult timp, să explice politicienilor de la putere că se joacă cu focul și să-i determine să renunțe la chibrit.
Ce se întâmplă acum îmi spune că acești avertizori ori nu-și cunosc sarcinile, ori știu foarte bine ce se întâmplă și nu fac nimic, tocmai pentru a-i lăsa pe cei de la putere să-și rupă singuri gâtul.
Dacă Traian Băsescu ar fi crezut vreo secundă că războiul său cu dr. Raed Arafat provoacă o astfel de reacție publică, probabil că făcea altceva. Numai că, povestea cu SMURD-ul a fost doar picătura care a făcut să se verse un pahar. Asta pentru-că nemulțumirea acumulată de populație a atins cote maxime. Acum, avem în față cu totul alt fenomen. Un fenomen pe care orice tabără specializată îl poate exploata în interes propriu. Depinde cine are manipulatori mai pricepuți. Fenomenele publice se pot stinge sau se pot amplifica, până la a scăpa de sub orice control. Riscul este enorm. Miza este ROMÂNIA. Ne putem întoarce în timp sau putem să mergem spre democratizare, cu structuri statale care să nu-și mai încalce atribuțiile legale.
Până la urmă, dacă privim situația statistic, numărul protestatarilor la nivel național  nu este semnificativ pentru ceea ce ar putea să însemne un semnal important transmis factorilor politici. Este, totuși, un semnal extrem de important, dacă ne gândim la această reacție publică ca la una venită după o perioadă foarte lungă de timp, în care parcă societatea civilă încetase să existe în România.
Nu uitați să-i întrebați pe politicienii din Parlament (indiferent de partid) ce au făcut și ce fac când dumneavoastră protestați, de ce nu vă susțin în demersurile publice, de ce fug de dumneavoastră, ce așteaptă? De ce nu  intervin instituțional și nu forțează negocieri politice în beneficiul dumneavoastră?
Eu cred că ne putem exprima toată revolta, putem sancționa dur orice putere politică, dacă știm să nu ne lăsăm manipulați și votăm cu memoria  neadormită.
Tare îmi este frică de faptul că memoria colectivă se va dovedi a fi scurtă!
Nu uitați că violența naște violență!
Nu uitați că pe fond de violență lucrurile pot derapa necontrolabil!
Fiți înțelepți!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu